Na duża skalę, uprawa roślin nie odbywa się w ziemi. Mało znanym faktem jest, że najczęściej warzywa i owoce rosną w wełnie mineralnej. Jednak ten zupełnie obojętny biologicznie element coraz częściej zastępuje komponent w pełni naturalny – węgiel brunatny, w 100% organiczny.

Czy rzeczywiście warto go stosować do uprawy warzyw i owoców?
Czy tak specjalistyczne podłoże wykorzystywane jest wyłącznie w produkcji masowej?
A może da się uprawiać rośliny ozdobne, warzywne i owocowe w doskonałym podłożu, ale w domowych warunkach?

Zanieczyszczenie powietrza, wód oraz gleb, ocieplenie klimatu, nieracjonalna gospodarka odpadami, a co za tym idzie pogarszający się stan naszego zdrowia – są to problemy, z jakimi zmagamy się w dzisiejszych czasach. Nasza świadomość zagrożeń wzrasta, dlatego też zaczynamy zwracać większą uwagę na to, co kupujemy i czy kupowane przez nas produkty wykonane są z przyjaznych środowisku materiałów. Ekologiczny model życia jest pewnego rodzaju trendem, ale także koniecznością jeśli chcemy zostawić kolejnym pokoleniom świat w coraz lepszej kondycji. Częściej  sięgamy po produkty ze znaczkiem EKO i wybieramy warzywa produkowane bez chemii. Coraz częściej także sami chcemy hodować swoje warzywa i owoce, a jak wiadomo podstawą udanej uprawy jest doskonałej jakości podłoże, które zapewni roślinom odpowiednie napowietrzenie, zmagazynuje wodę i dostarczy niezbędnych składników mineralnych. Takie warunki spełnia podłoże na bazie węgla brunatnego Carbohort.

W wielkotowarowej, szklarniowej produkcji dominuje wełna mineralna, która jest podstawowym podłożem wykorzystywanym do uprawy bezglebowej warzyw i owoców, ale czy sprzyjającym środowisku?
Technologia produkcji wełny mineralnej powoduje lawinowe niszczenie środowiska, poprzez dużą emisję CO₂ do atmosfery – aby wyprodukować wełnę na 1 ha szklarni musimy zatruć atmosferę 13600 kg dwutlenku węgla. Rozrywane na kawałki i wgniatane w glebę włókna bazaltowe powodują zapylenie powietrza przez wiele lat, stanowiąc zagrożenie dla życia i zdrowia ludzkiego. Ogromnym problemem jest również utylizacja takiego odpadu po sezonie uprawowym, który nie ulega biodegradacji. Zdarza się również, że odpady z wełny mineralnej rozprowadzane są na pola uprawne, co dodatkowo pogarsza stan środowiska glebowego.

Dotychczas producenci warzyw i owoców nie mieli dobrej alternatywy, która mogłaby zastąpić niszczącą środowisko wełnę mineralną, czy zbyt drogie i zasolone podłoże kokosowe. Lecz ostatnie lata to przełom w technologii produkcji podłoża na bazie węgla brunatnego – całkowicie organicznego, naturalnego surowca, pozyskiwanego na terenie naszego kraju.

Węgiel brunatny pochodzi z głębszych warstw ziemi, zatem jest wolny od czynników chorobotwórczych i nie zawiera substancji szkodliwych dla roślin. Jest bogatym źródłem substancji humusowych (kwasów huminowych, humusowych oraz ich soli), dzięki czemu odgrywa istotną rolę w utrzymaniu żyzności i zaopatrywaniu roślin w związki mineralne. Korzystnie wpływa na wzrost, wygląd i plonowanie roślin. Pozyskiwane z węgla brunatnego substancje humusowe chronią środowisko glebowe oraz ekosystemy przed skutkami zanieczyszczeń metalami ciężkimi.

Maty z węgla brunatnego polecane są do uprawy, także w warunkach domowych pomidorów, ogórków, papryki, truskawek, borówki amerykańskiej oraz roślin ozdobnych, np. róż. Może być również cennym podłożem lub nawozem organicznym np. do uprawy roślin kwiatowych, w szkółkarstwie, bądź do poprawy ujemnych właściwości mineralnych gleb lekkich.

Badania nad wpływem węgla brunatnego na plon i jakość warzyw są zaskakujące. Efektywność upraw ogórka  szklarniowego we Francji w matach z węgla brunatnego wzrosła dwukrotnie, stwierdzono lepsze rozmieszczenie korzeni roślin, a barwa owoców była bardziej zielona w porównaniu do owoców roślin uprawianych na wełnie mineralnej. Z badań Instytutu Ogrodnictwa wynika, iż plon pomidora uzyskany z uprawy na matach z węgla brunatnego o określonych frakcjach ziaren był wyższy od uzyskanych na innych podłożach. Co to oznacza dla ogrodników amatorów? Dokładnie to, że dzięki podłożu na bazie węgla brunatnego Carbohort rośliny będą rosły intensywniej, zdrowiej i dawały większy plon.

Bogactwo węgla brunatnego nie ma końca, dlatego warto zastanowić się, dlaczego nie promować tego, co naturalne i sprzyjające nam wszystkim, dlaczego nie dać konsumentowi wyboru: czy kupić warzywa produkowane na wełnie mineralnej czy na naturalnym, organicznym podłożu? Klienci coraz częściej dostrzegają zalety podłoża z „polskiego czarnego złota” – węgla brunatnego, przekonując się o wysokiej jakości produkcji, zgodnej z dobrem naszego środowiska.

Warto także podkreślić, że podłoże może mieć szerokie zastosowanie w ogrodach i uprawach przydomowych. Po pierwsze, stanowi samowystarczalny komponent dla upraw, a sprzedawane jest w gotowych matach, bezpośrednio do których możemy wysiewać nasiona lub pikować rozsadę. Rozwiązanie takie jest szczególnie wygodne, gdyż nie wymaga nieustannego pielenia uprawy. Chwasty nie przerastają przez folię opakowania. Ponadto, podłoże Carbohort możemy stosować jako składnik poprawiający warunki glebowe naszego rodzimego gruntu. Szczególnie w przypadku gleb piaszczystych i ubogich, podłoże na bazie węgla brunatnego poprawi jego strukturę i umożliwi lepszą retencję wody. A co za tym idzie, optymalne warunki wzrostu dla naszych roślin ozdobnych, warzywnych i owocowych.