Bazylia pospolita (Ocimum basilicum) należy do roślin sezonowych z rodziny jasnowatych. Charakteryzuje się czworokątnym pokrojem i mierzy maksymalną wysokość 60 cm. Obecnie spotykana jest wyłącznie w uprawie, nie występuje w środowisku naturalnym. Nieznane jest pochodzenie bazylii pospolitej, jednakże pierwsze zapiski dotyczące tejże wartościowej rośliny pochodzą z Indii.

bazylia pospolitaBazylia pospolita najlepiej czuje się w miejscu osłoniętym od wiatru i dobrze nasłonecznionym. Wymaga dobrze spulchnionej, żyznej i wilgotnej gleby.  Sprawdza się w uprawie w gruncie oraz doniczkach. Wybierając w domu miejsce dla rośliny, zdecydujmy się na parapet południowego okna. Na stanowiskach o małej ekspozycji na słońce, pędy stają się wybujałe i obserwujemy małą ilość listków, które przecież są najcenniejsze. Nasiona można wysiewać do inspektu lub bezpośrednio do gruntu w maju.

bazylia pospolitaŁodyga bazylii pospolitej ma barwę zielono – czerwoną. Jej kwiaty mogą być koloru różowego, czerwonego lub żółtobiałego. Kwitnienie możemy zaobserwować w lipcu i sierpniu. Liście bazylii układają się naprzeciwlegle, są gładkie, jasnozielone i błyszczące. Na spodniej blaszce liścia możemy zauważyć gruczoły zaopatrzone w olejek eteryczny. Ponadto bazylia zawiera glikozydy, garbniki, flawonoidy i saponiny. Bazylia pospolita ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy, ponieważ przywraca regularną pracę jelit, a także zwiększa wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu łagodzi wzdęcia. Dodatkowo skutecznie łagodzi objawy zapalenia dróg oddechowych. Gratką dla miłośników pszczelarstwa jest miododajność bazylii.

Bazylia pospolita znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Idealnie sprawdza się jako przyprawa do ryb, dań mięsnych, pieczywa i sosów, głównie za sprawą silnego smaku i aromatu, a także, jako ozdoba, podkreśla estetykę dań. Możemy dodawać ją w formie świeżych liści, ale również suszonych. Doskonale komponuje się z innymi ziołami, takimi jak rumianek, kolendra, oregano, babka czy też łopian. Warto spróbować domowego bazyliowego pesto, czyli sosu na bazie oliwy z oliwek, zmiksowanej bazylii, orzechów nerkowca, czosnku i sera pecorino.Najlepiej jest zebrać liście bazylii przed kwitnieniem. Nie należy ucinać jej zbyt nisko, dlatego, że w dolnych częściach łodygi znajdują się nowe pędy, które w przyszłości zaowocują kolejnymi zbiorami. Jej intensywny zapach działa odstraszająco na owady. Dodatkowo, olejek eteryczny często wykorzystywany jest w przemyśle farmaceutycznym i przy wyrobie kosmetyków.