Home Rośliny Mak polny

Mak polny

by PoradyOgrodnicze.pl
Mak polny - poradyogrodnicze.pl

Mak polny jest jednoroczną rośliną należąca do rodziny makowatych (Papaveraceae).

Charakteryzuje się  szarozielonymi liśćmi i pojedynczymi kwiatami, na długich szypułkach o barwie czerwonej, białej, żółtej lub pomarańczowej. Kwitnie od maja do lipca. Dorasta do 90 cm wysokości.

Uprawę maku lekarskiego reguluje specjalna ustawa.

Mak polny – roślina lecznicza:
  • Jako surowiec zielarski mają zastosowanie płatki maku polnego – Flos Rhoeados (Flos Papaveris rhoeados). Zbiera się je w południe podczas słonecznej pogody i przenosi tak, by nie uległy zgnieceniu (zgniecione ciemnieją i tracą lecznicze własności).

    Mak polny - poradyogrodnicze.pl

    Mak polny – poradyogrodnicze.pl

  • Ma działanie: przeciwzapalne, powlekające, uspokajające. W medycynie ludowej wewnętrznie napar jest stosowany przy kaszlu, stanach zapalnych jamy ustnej i gardła, bezsenności, nadmiernej pobudliwości oraz zaburzeniach trawiennych na tle nerwicowym.

    Zewnętrznie używa się naparów podczas stanów zapalnych do płukania jamy ustnej, dziąseł i gardła, przemywania spojówek oczu, irygacji pochwy.

Zastosowanie:
Mak polny - poradyogrodnicze.pl

Mak polny – poradyogrodnicze.pl

Roślina jadalna

  • W starożytności pąki kwiatowe maku były spożywane przez ludzi.
  • Płatków używa się do zabarwiania wina i napojów.
  • Nasiona maku polnego mogą być w kuchni wykorzystywane tak samo, jak nasiona maku lekarskiego.
Roślina ozdobna
Mak jest uprawiany jako ogrodowa roślina ozdobna. Nadaje się na rabaty, a w połączeniu z chabrem i rumiankiem do bukietów.
Inne zastosowanie
  • Używany w kosmetyce, m.in. do produkcji płynu do intymnej pielęgnacji podczas menstruacji.
  • Czerwone płatki są używane do barwienia leków.
  • Z płatków można wykonać czerwony atrament.
  • Płatki używane są do wykonania potpourri.
1 komentarz
1

Może przeczytasz jeszcze to?