Kminek zwyczajny (Carum carvi) jest rośliną dwuletnią z rodziny baldaszkowatych. Naturalnie występuje w środkowej i północnej Europie, północno- zachodniej Afryce i niektórych rejonach Azji.  Można go spotkać naturalnie występującego w Polsce, na terenach łąk, pastwisk, a także nad rzekami i na wyższych terenach górzystych. Preferuje stanowiska dobrze nasłonecznione oraz wilgotne i żyzne gleby.

spices-627141_1280 Jako roślina dwuletnia, kminek zwyczajny, w pierwszym roku wegetacji wytwarza rozetę ciemnozielonych liści. Układają podwójnie lub potrójnie pierzasto i mają ostre zakończenia. Rozeta Carum carvi obumiera zimą i odrasta na nowo wiosną. W drugim roku wegetacji, pojawiają się rozgałęzione pędy kwiatowe w szerokich baldachach. Kwiaty o barwie białej lub biało-różowej, pojawiają się w końcu maja i na początku czerwca. Bardzo dobrze rozwija się wtedy przy groszku zielonym oraz maku. Carum carvi doskonale sprawdza się jako roślina na rabaty, skalniaki oraz przy komponowaniu krajobrazu w stylu sielskiego, wiejskiego ogródka.

Kminek zwyczajny należy do roślin zapylanych przez owady. Owoc stanowi rozłupka, która dzieli się na dwie bruzdkowane niełupki w kolorze brunatnym. W praktyce jego nasiona to niezwykle aromatyczna przyprawa, którą, wiemy z własnego doświadczenia, kocha się lub nienawidzi.

kminek zwyczajny roślina leczniczaKminek zwyczajny działa przeciwpasożytniczo. Jego owoce o charakterystycznym smaku zawierają olejki, które bogate są w karwon, limonen, sole mineralne, tłuszcze, białka, kwasy organiczne oraz flawonoidy. Ich zapach zależny jest od siły nasłonecznienia stanowiska. Zauważono pozytywne działanie kminku zwyczajnego jako leku na wzdęcia, kolkę jelitową, jak również poprawę apetytu. Napar z nasion kminku pobudza także laktację u matek karmiących piersią. Kminek zwyczajny częściej kojarzony jest jako przyprawa wytwarzana z nasion, która służy do wzmocnienia smaku potraw mięsnych, serów oraz wędlin. Można wykorzystać go również do sporządzenia zup, sosów, wzbogacenia smaku sałatek, past i surówek. Zastosowanie kminku w kosmetologii jest nieduże, głównie służy jako olejek zapachowy stosowany przy produkcji kremów, mydeł, perfum oraz żeli do dezynfekcji.